onsdag 23 december 2009

Traditionen lever vidare..


Ja då har det hänt igen nu då. Den kända julbocken i Gävle har brunnit ner igen. Det är en mångårig tradition sedan bocken för första gången kom upp i Gävle 1966, med ett fåtal undantag för de få år som den faktiskt har fått stå orörd. En del säger att det är tradition som hör till och därför bör de fortsätta att bränna ned bocken medans andra blir arga och ledsna över att de ej kan låta bli att bränna ned den.

Jag känner att jag är lite delad i frågan. Å ena sidan så är det ju en tradition och man vet att det är jul när bocken har brännts ned men å andra sidan så varför hålla på med detta? Vem kom på idén från första början? För det är ju faktiskt en farlig lek som "pyromanen" ger sig in på. Branden kan sprida sig vidare och det kan börja brinna på fler ställen. Något som var menat som ett kul skämt kan spåra ur och få förödande konsekvenser.

Jag får nog säga så här, sluta att bränna ned bocken. Ta istället och kolla på Colin Nutley's film Black Jack och du får se bocken brinna. En bra film plus att Gävle får ha sin fina bock kvar och alla slipper undan att skada sig.

- Emma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar